Egyesületünk 2025. február 21-én pénteken rendezi a „XXXIV”. Tarjáni Borversenyt, melyre szeretettel várjuk Önöket és boraikat!
A borverseny és az eredményhirdetés nyílt, melyre szeretettel várunk minden kedves szőlő- és bortermelőt, érdeklődőt. A részvételre és nevezésre külön bátorítjuk a tarjániakat és a tarjáni termőhelyen termelt szőlőből készített borok termelőit!
Borbírálat: 2025. február 21. pénteken 17.00 órától a tarjáni Közösségi Házban (Kultúrház; Tarján, Rákóczi út 32.).
- Várjuk a kedves érdeklődőket a társadalmi zsűribe! Érkezés 16.40-re.
- A bírálat a 20 pontos minősítési rendszer alapján történik.
- Eredményhirdetés kb. 21:00 órakor, utána vacsora, ami vacsorajegy ellenében fogyasztható (nevezéskor korlátozott számban vásárolható).
Részletek:
Minták leadása:
- 2025. február 20-án csütörtökön 16:30-18:30 óra között a tarjáni Közösségi Házban (Kultúrház ) (2831 Tarján, Rákóczi út 32.), vagy:
- 2025. február 20-án csütörtökön 8:00-11:00 óra között az ASG-KER Kisgép- és Szerszámáruházban (2800 Tatabánya, Vértanúk tere 20.)
A minták leadásakor fizetendő a minták nevezési díja: 1.000,- Ft / minta, valamint a kért vacsorajegyek ára ( 4.000,- Ft / adag). A vacsorajegyek érkezési sorrendben, korlátozott számban vásárolhatók. Később nincs lehetőség vacsorajegyek vásárlására.
A minták leadása: mintánként 2-2 db forgalomban levő 0,7-0,75 literes, lehetőleg sötét boros üvegpalack, dugóval, csavarzárral vagy koronazárral lezárva. A palackokon semmilyen jelölés nem megengedett!
A nevezéskor az alábbi adatokat kell megadni:
- termelő neve, címe, e-mail címe (a nevet az oklevélre írjuk és megjelenik az eredménylistában; a címadatok megadása önkéntes, azokat a szervezők a következő borversenyek és hasonló rendezvények meghívóinak kiküldéséhez használják fel)
- adott bor fajtája (melyet a bírákkal ismertetünk; házasítás és vegyes bor esetében a főbb fajtákat is kérjük megnevezni), évjárata, kategóriája (ld. lejjebb), termőhelye
- bor fajtája vagy fantázianeve, amely az oklevélen kerül feltüntetésre
- további információ a borról – ha rendelkezésre áll – mely segíti a helyes besorolást: pl. alkoholtartalom, maradékcukor (száraz, félszáraz, édes), stb.
Borok kategóriái:
- Fehérbor: fehér szőlőből „hagyományos” eljárással készült csendes bor (legfeljebb rövid héjon áztatás, gyors feldolgozás; héjon erjedés nem történt), mely irányított vagy spontán erjesztéssel készült, technológiai vagy természetes tisztításon átesett (pl. derítés, szűrés).
- Rozébor: kék szőlőből „fehérbor technológiával” (ld. előző pont; héjon erjedés nem történt) készült csendes bor. Ide tartoznak a kék szőlőből készült „fehérborok” is.
- Vörösbor: kék szőlőből, héjon áztatással és erjesztéssel készült csendes vörösbor. Sillerbor: kék szőlőből készült, tipikusan könnyed csendes vörösbor, melynek erjedése a héjon áztatás során megindult, de teljes lezajlása már a lemert vagy préselt lében történt meg. A sillerborokat a vörösborokkal közösen értékeljük.
- Különleges bor: a fenti kategóriákba nem sorolható, kizárólag szőlőből, erjesztéssel készült bor (alkoholtartalmú ital). Ide tartoznak pl. a seprővel együtt fogyasztandó, tipikusan az ún. naturális borok; a fehér szőlőből héjon erjesztéssel készült ún. narancsborok; a szén-dioxidot tartalmazó gyöngyöző, habzó-, és pezsgőborok, pét-natok; élesztőhártya (flor) alatt érlelt borok; fehér és vörösbor házasításával készült borok; különböző évjáratok boraiból készült házasítások; aszúborok; stb. Javasoljuk. hogy a direkttermő szőlőből készült borok is ebben a kategóriában induljanak. A különleges borokat a fehér, rozé, vörös kategóriák közül abban értékeljük, amely az adott tételhez legközelebb áll, azonban a kóstolási sorrendben esetlegesen kiemelt vagy elkülönített helyre kerülhetnek.
A borverseny lebonyolítása
A minták a beérkezéskor egyedi, ún. nyilvános, érkezési sorszámot kapnak. Az összes minta beérkezését követően, kizárólag a mintákról rendelkezésre álló adatok alapján (fajta, kategória, cukortartalom, évjárat) a versenybizottság a borokat szétosztja három bíráló bizottság között és megállapítják a kóstolási sorrendet, törekedve arra, hogy a bizottságok egyenlő számú tételt kóstoljanak; a bizottságok egyformán változatos kóstolási sort bíráljanak; valamint a sorrendben egymás után következő borok lehetőleg ne befolyásolják a tárgyilagos érzékszervi bírálhatóságot.
A minták titkos, ún. bírálati sorszámot is kapnak, melyek hozzárendelése, tárolása és visszafejtése számítógépes rendszerrel történik és lehetséges. A visszafejtés a borverseny lezártáig nem ismert. A bírálat során tételenként ismertetésre kerül: titkos sorszám, fajta (kategória), évjárat; különleges borok esetében a specialitás fő jellemzője. A nyilvántartást vezető és a számítógépes rendszert kezelő személyek a bírálatban nem vesznek részt.
A bizottságokban 2-2 fő meghívott borász, vagy borászathoz kapcsolódó végzettségű, foglalkozású szakmai zsűritag vesz részt. Bírálati súlyuk 1/3-1/3. A bizottságokban részt vesznek azok az érdeklődők és egyéb vendégek (társadalmi zsűri), akik ezt kérik és a helyszínen megjelennek, és a bizottságuk elé került valamennyi mintát minősítik. A társadalmi zsűri átlagos pontszámának súlya a bírálatban 1/3. A társadalmi zsűri elosztását a rendezők első sorban sorsolással határozzák meg.
A bírálat a 20 pontos bírálati rendszer szerint történik. A bírálat preferáltan elektronikusan történik a bírálat ideje alatt a helyszínen elérhető online alkalmazás segítségével. Ehhez kérjük, a bírák hozzanak magukkal feltöltött mobiltelefont vagy táblagépet, tartalék vagy külső akkumulátort! A bírák pontszámaikat az adatvesztés elkerülésének érdekében bírálati lapon, kézírással is rögzítik. Eltérés esetén a kézírással rögzített pontszámot vesszük figyelembe. Lehetőség van csak a papír alapú bírálatra is. A bizottságok összeállítását a jelentkezők létszámától függően, valamint előre nem látható körülmény fennállása esetén, szakmai és etikai szempontok alapján a rendezők a helyszínen módosíthatják.
A borok minősítése a szakmai és társadalmi zsűri által adott pontszámok átlaga alapján kerül meghatározásra. Két tizedes pontosságra kerekítve:
- 16,51 és nagyobb: bronzérem;
- 17,51 és nagyobb: ezüstérem;
- 18,51 és nagyobb: aranyérem;
- Nagy aranyérem: kiemelkedő minőségű borért a szakmai bírálóbizottság egyhangú döntése alapján adható.
Díjazás:
Oklevelet kapnak az arany-, ezüst- és bronzérem minősítést elérő borok valamennyi kategóriában. Az oklevelekre a termelő neve, a bor (nevezéskor leadott) fantázianeve, ill. ennek hiányában a fajtája, valamint az elért minősítés kerül feltüntetésre. Az évjárat csak abban az esetben jelenik meg, ha nem egyezik meg a legutóbbi évjárattal.
Különdíjak:
- Legjobb tarjáni termőhelyű fehérbor: külön oklevél és kupa.
- Legjobb tarjáni termőhelyű vörösbor: külön oklevél és kupa.
- Legmagasabb pontszámot elérő bor: külön oklevél és kupa.
- Legjobb idegen (nem tarjáni) termőhelyű fehérbor: külön oklevél.
- Legjobb idegen (nem tarjáni) termőhelyű vörösbor: külön oklevél.
- Legjobb rozébor: külön oklevél.
- Legjobb Irsai Vándorkupa a legmagasabb pontszámot elérő Irsai Olivér borért: külön oklevél és vándorkupa.
- Krancz János-emlékdíj: a vándordíj és külön oklevél nyertesét a tarjáni szőlő- és borkultúráért legtöbbet tevő termelők közül választja ki a versenybizottság.
Szeretettel várjuk!